Toestemming van jouw werkgever
Als je zzp’er wilt worden naast een vaste baan dan heb je toestemming nodig van jouw werkgever. Het kan namelijk zijn dat je te maken krijgt met een verbod op nevenwerkzaamheden of een concurrentiebeding. Een verbod op nevenwerkzaamheden houdt dus in dat je naast jouw baan geen andere werkzaamheden mag uitvoeren. Een concurrentiebeding is een regel in jouw arbeidsovereenkomst dat zegt dat je niet zelfstandig in dezelfde sector als jouw werkgever mag werken. Dit om te voorkomen dat je een concurrent wordt. In een concurrentiebeding staan de werkzaamheden waar het om gaat omschreven, evenals de looptijd van het concurrentiebeding, het gebied of een regio en eventueel of er een boete of schadevergoeding moet worden betaald bij overtreding. Maar zelfs als er een concurrentiebeding in jouw arbeidscontract staat is het altijd mogelijk om dit te overleggen met jouw werkgever. Licht hem of haar dan ook in over jouw plannen om zzp’er te worden.
Fiscale gevolgen
Aangifte inkomstenbelasting
Voor ondernemers gelden er andere fiscale regels dan voor mensen in loondienst, zelfs als je daarnaast parttime werkt. Zo moet je bijvoorbeeld aangifte inkomstenbelasting doen als je hierover een brief ontvangt (maar het is sowieso verstandig om aangifte te doen). Loonbelasting wordt automatisch ingehouden als je in loondienst werkt, maar dat is niet zo als je zzp’er bent. Je moet dan namelijk één keer per jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Omdat je ook in loondienst bent betaal je dus inkomstenbelasting over zowel over je reguliere loon als jouw behaalde winst.
Urencriterium
Naast inkomstenbelasting moet je ook rekening houden met het urencriterium van 1225 uur per jaar. Hier mag je ook zaken zoals bedrijfsontwikkeling en nascholing in mee rekenen. Het zijn dus niet alleen uren die omzet opleveren. Als je aan dit urencriterium voldoet dan kom je in aanmerking voor extra aftrekposten. Als je naast je vaste baan ook zzp’er bent dan moet je meer uren besteden aan je onderneming dan aan je vaste baan om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Daarom is het belangrijk om jouw uren goed te registreren.
Aangifte omzetbelasting (btw)
Als je een onderneming start krijg je in de meeste gevallen te maken met omzetbelasting. Als je ondernemer bent voor de btw dan krijg je een btw-id, welke je verplicht op facturen moet vermelden. Ook moet je een goede administratie bijhouden van alle verzonden en ontvangen facturen. Je doet elk kwartaal digitaal aangifte voor de btw. In sommige gevallen zijn beroepen vrijgesteld van btw. Ook de rechtsvorm die je kiest heeft invloed op de rechten en plichten die je hebt op fiscaal gebied.
Kleine Ondernemersregeling (KOR)
De kleineondernemersregeling is er voor iedereen die ondernemer is voor de btw and die per kalenderjaar een omzet heeft die lager is dan €20.000 exclusief btw. Als je aan de eisen van de KOR voldoet dan reken je geen btw op leveringen en hoef je ook geen btw-aangifte te doen. Daar komt wel bij dat je geen btw mag terugvragen op kosten die je maakt.
Bankrekeningen
Om chaos op je bankrekening te voorkomen is het verstandig om een aparte bankrekening te openen voor jouw zzp werkzaamheden. Vooral omdat je voor jouw onderneming inkomstenbelasting en omzetbelasting moet betalen is het handig als je jouw omzet apart kunt zetten om zo problemen in de administratie te voorkomen.
De beste periode om te starten
Wanneer je hebt besloten om zzp’er te worden naast je vaste baan dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk beginnen. Echter is het verstandig om jezelf af te vragen wat het beste moment is om te starten. De meeste zzp’ers kiezen ervoor om te starten aan het begin van het jaar, mede vanwege het urencriterium (welke per kalenderjaar gaat). Je moet namelijk aan dit criterium voldoen om gebruik te kunnen maken van belastingvoordelen en als je parttime werkt als ondernemer dan is het lastiger om aan dit urencriterium te komen.
Verzekeringen en pensioen
Als je in loondienst bent ben je verzekerd en bouw je pensioen op, maar als ondernemer ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Als je dus parttime ondernemer bent dan bouw je bij jouw werkgever minder pensioen op en ben je niet verzekerd voor ongevallen en problemen bij jouw onderneming. Daarom moet je voor jezelf afwegen of je je als ondernemer gaat verzekeren en hoe je jouw pensioen gaat opbouwen. In onze blog vertellen we je meer over de soorten verzekeringen voor zzp’ers.
Tot slot: de voordelen en nadelen op een rij
Een eigen bedrijf starten naast een vaste baan heeft zowel voor- als nadelen. Deze zetten we nog even voor je op een rij zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Voordelen
- Zzp’er worden kan veel risico’s met zich meebrengen omdat je geen financiële zekerheid hebt. Als je parttime in loondienst bent loop je minder financieel risico omdat je een constante stroom aan inkomsten per maand hebt. Daarnaast bouw je in loondienst pensioen op en ben je ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.
- Je hebt de vrijheid om de uren van jouw werkzaamheden zelf in te delen en zo te ontdekken wat een fijn werkpatroon voor je is.
- Ben je er nog niet helemaal uit of het ondernemerschap iets voor jou is? Dan kun je hier achter komen als je parttime gaat ondernemen. Je hebt dan ook alle rust om jouw bedrijf op te bouwen zonder al te veel stress te ervaren over het krijgen van genoeg inkomsten.
- Afhankelijk van de branche waarin je parttime werkt kun je dagelijkse leerzame ervaringen uit loondienst meenemen in je ondernemerschap.
Nadelen
- Omdat je niet alle tijd aan je onderneming kunt besteden kan het lastig zijn om een goed klantenbestand op te bouwen omdat je niet altijd bereikbaar bent. Ondernemen en werken in loondienst kan dus een lastige combinatie zijn.
- Het hebben van een eigen bedrijf kan er voor zorgen dat je veel minder vrije tijd overhoudt. Je gaat dus vaak al snel veel uren maken.
- Je loopt als parttime ondernemer soms fiscale voordelen mis omdat het lastig is om aan het urencriterium te voldoen. Daardoor kun je bijvoorbeeld geen gebruik maken van de startersaftrek en zelfstandigenaftrek.
Hulp of advies nodig?
Zoals je ziet is het dus best een grote beslissing die je moet maken. Ben je er nog niet helemaal uit wat je wil of heb je advies nodig? Wij helpen je graag! Neem gerust contact op.
Hoi, ik ben 18 jaar en ik heb een KVK, ik doe meer met de KOR
Met mijn bedrijf (waar ik mijn KVK nummer voor gebruik) verdien ik onder de 20.000 grens
Kan ik daarbij partime gaan werken? Ik bedoel kan ik dan gebruik maken van de KOR.
Mijn inkomen is boven de 20.000 dan. alleen van mijn bedrijf onder de 20.000… ik kom er niet uit
Groetjes